Explore the World

Saturday, January 8, 2011

Solar Energy: An Over View

As solar power does not make sense for all locations in the world. The initial cost of installing solar panels or other sources of solar energy is high, and that is not easy for most people to get around. No matter how much some people would like to get involved in the movement to independent energy, it is cost prohibitive.To achieve the highest level of efficiency, which is the entire point of going solar in the first place, you need the proper amount of roof space to support the panels your house may require. Not only how much space is available, but also the location of your home is also relevant to whether or not you can maintain solar energy. Some houses simply do not receive enough sunlight to produce substantial energy. This could mean that either your house is not positioned favorably in relation to a tree or other house.

Pakistan is most suitable for solar power:

As you can see, the cons of implementing solar power in your home are primarily cost and location related, but if those two items do not pose issues for you, the good news is…

If solar power is looked at through a long-term lens, you will eventually make back what you originally spent, and possibly start saving money on your investment

Let’s not forget that solar energy increases the value of your home too. Solar power is not subject supply and demand fluctuations in the way that gas is. Silicon, the primary component of solar panels, is also being more widely produced, therefore, less and less expensive with each passing year.

Solar power is independent, or semi-independent. This is great because you can supply your home with electricity during a power outage. Solar power can also be used in remote locations, places where conventional power can’t be reached. On a larger scale, solar power also reduces our need to rely on foreign sources for power.

And last, but certainly not least, it’s good for our planet! Solar energy is clean, renewable and sustainable. It does not fill our atmosphere with carbon dioxide, nitrogen oxide, mercury or any other pollutants. It is a free and unlimited source of power, unlike expensive and damaging fossil fuels.

Tuesday, December 7, 2010

سی این جی کا آغاز عوام دشمنی کی ابتدا از رمضان غوری

پاکستان جیسا ملک جو ترقی پذیر ممالک کی فہرست میں آخر پر آتا ہے آج کل توانائی کے شدید بحران سے دوچار ہے۔ بجلی کی کمی تو ایک عرصے سے پاکستان کے عوام کے مقدر کو روشنیوں سے محروم کر رہی تھی کہ پچھلی حکومت کے دور میں سرمایہ دوروں کے سرمائے کو دن دوگنا اور رات چوگنا کرنے کی غرض سے ایک بہت ہی عوام دشمن فیصلہ سی این جی(CNG) ٹرانسپورٹ کا فروغ تھا۔قدرتی گیس کے وسیع تر ذخائر کے مالا مال دنیا کے بڑے بڑے ممالک میں سی این جی کا نام نشان تک نہیں۔ لیکن پاکستان کے نادان حکمرانوں نےگھریلو استعمال کی شے ضروریہ کو سی این جی اسٹیشنوں کے ذریعے سرمایہ دار طبقے کی جیبیں بھرنے کا ذریعہ بنایا۔ سی این جی اسٹیشنوں کے ذریعے منافع خوری کا اندازہ آپ اس بات سے لگا سکتے ہیں کہ بہت سے سی این جی اسٹیشن صارفین کو 45 فیصد تک رعایت دیتے ہیں۔ جب کے عوام کو گھروں میں چولہا جلانے کے لیے گیس پہلے 50یونٹ ۹۵ روپے اگلے پچاس ١۹۰ اور اس سے بڑھ جانے کی صورت میں 800 روپے اور1000 روپے فی بی ٹی یو کے حساب سے دی جی رہی ہے۔ جس سے ایک عام گھر کا گیس بل ہزاروں میں ہوتا ہے۔ سی این جی کے استعمال سے فائدہ اٹھانے والے سرمایہ دار ٹرانسپورٹر ہی ہیں جو غریب عوام کو کرائے کی مدمیں پٹرول یا ڈیزل گاڑیوں کی نسبت کوئی رعایت نہیں دیتے۔ امراء کے طبقے کا ہر فرد ذاتی گاڑی کے ساتھ سی این جی کے سستے پن کے مزے لوٹ رہا ہے سی این جی کے استعمال کے آغاز کے چند برس بعد ہی ملک بھر میں کارخانوں میں ہفتے میں چار دن تک گیس بند رکھنے کا فیصلہ کر دیا گیا ہے۔ اگر سی این جی اسٹیشنوں کے ذریعے غریبوں کی جیب کی پونجی امراء کے سرمائے میں اسی رفتار سے تبدیل ہوتی رہی تو وہ وقت دور نہیں جب عوام الناس دو وقت کا کھانا بنانے کے لیے در بدر کی ٹھوکریں کھاتے پھریں گے۔ کیونکہ گیس کی کمی کی وجہ سے بجلی کی طرح گیس کی لوڈشیڈنگ میں بھی شدّت آ جائے گی۔ اگرچہ سی این اسٹیشنوں پر ہفتے میں دو دن ناغہ کیا جارہا ہے لیکن ناغے کے دن عوامی ٹرانسپورٹ استعمال کرنے والے افراد جانتے ہیں کہ ہر علاقے میں کوئی نہ کوئی اسٹیشن اس دن بھی گیس دے رہا ہوتا ہے۔

دنیا بھر میں قدرتی گیس پیدا کرنے والے بڑے بڑے ممالک میں سی این جی گیس کا استعمال بہت کم ہے۔ وجہ یہی کہ یہ گھریلو استعمال کی چیز ہے اور توانائی کے متبادل ذرائع کے آسان استعمال کے عام ہونے تک اس کا بے دریغ استعمال کہیں بھی دانش مندانہ خیال نہیں کیا جا رہا۔ ضرورت اس امر کی ہے کہ سی این جی کی صورت میں اس گیس کا استعمال کم سے کم کرنے کے لیے اس کی قیمت پٹرول اور ڈیزل کے برابر کی جائے۔ اسٹیشن مالکان کا کمیشن کم کیا جائے تاکہ وہ رعایت کے نام پر مقابلہ بازی نہ کریں

اس کے علاوہ ایسے کارخانوں کو گیس فراہم نہ کی جائے جن میں گیس کی کوئی ناگزیر ضرورت نہ ہو۔ قدرتی گیس پر جنریٹر کے ذریعے بجلی پیدا کرنے پر پابندی لگائی جائے۔ یہ پابندی نہ صرف کارخانوں اور ملوں پر ہو بلکہ گھریلو صارفین پر جنریٹر کے ذریعے گیس کے استعمال پر پابندی لگائی جائے اور خلاف ورزی پر بھاری جرمانے کیے جائیں۔ کیونکہ گھریلو صارفین میں جنریٹر استعمال کرکے بھاری بل سے بچنے کے لیے گیس چوری کے رجحانات کو تقویت ملے گی۔

شمسی توانائی کے استعمال کو فروغ دیا جائے جس سے نہ صرف توانائی کی کمی پر قابو پانے میں مدد ملے گی بل کہ ماحولیاتی آلودگی میں خاطر خواہ کمی آئے گی شمسی توانائی کے فروغ سے زمین کے بڑھتے ہوئےدرجہ حرارت میں بھی کمی لائی جا سکے گی۔

Sunday, October 4, 2009

How to Make Cheese

MAIN INGREDIENTS OF CHEESE

The main ingredient used in the cheese making process is milk. Many types of cheese in North America are made from cow, sheep or goat milk. There are other varieties of milk used, however. The milk of a buffalo, for example, is used to produce Mozzarella cheese. Milk from deer, camel, horses, llamas, and yaks are all used to yield different varieties of cheese and cheese blends.

THE CURDLING PROCESS


Coagulating or curdling the milk until it turns into curds and whey is the first step taken when making cheese. Today, cheese is curdled with a bacteria culture and a coagulating enzyme, both of which help to speed the separation of liquids and solids. The curdling process begins by warming the milk until it reaches a bacteria-free temperature. During the warming period, a coloring dye is sometimes added to produce a particular color in the finished product. Once the milk has reached a consistent temperature, the starter culture is added and the milk begins to coagulate into one large curd.

REMOVING THE WHEY

As the milk forms into a huge curd, it is stirred and cut, allowing the whey to drain off. The milk is then reheated and pressed to remove as much whey as possible.

MOLDING AND SHAPING

when the whey removal process is finished, the warm curd is molded or shaped into a cheese. Many cheese today are shaped by using a cheese wheel or similar mold. The warm curd is poured and pressed into the molding.

SALTING PROCESS

High amounts of salt are added to cheese during or before the process of molding. Salt plays an important role in the formation of the cheeses rind or outer coating. Heavily salted cheeses will develop thick outer coatings, such as that found on swiss cheese.

RIPENING

Once the cheese has been molded and salted, it is allowed to ripen. Some cheeses take only two weeks to mature and others can take as long as 7-years. Temperatures remain exact during this time.

It is during this period when the rind of the cheese is formed. Some form naturally and others, artificially. Many cheese surfaces are treated with bacteria, alcohol, wax, oils, or water during the maturing phase to enhance flavor and coloring. Washed rind varieties, for example, are washed and brushed regularly to promote an even bacteria growth across the surface and prevent their insides from drying out. Cheddar cheeses are salted and then wrapped with cotton, after which time they are left untouched until they are mature.

CHANGES IN THE CHEESE MAKING PROCESS

Today, most types of cheeses are made in commercial factories, where state-of-the art equipment and technology prevent contamination and an overgrowth of bacteria. For food safety reasons, all cheeses are now made from pasteurized milk, instead of fresh milk.

CHEESE STORAGE TIPS

FOR OPTIMUM flavor, allow cold cheese to warm for 30-minutes before eating. Cheese can be placed on counter top during warming.

NEVER store cheese with heavy, strong smelling foods. Cheese will absorb the aroma of what is around it.

SOFT cheeses should be wrapped in wax paper and not plastic wrap.

StatCounter